Οι φακές είναι όσπριο με μεγάλη θρεπτική αξία, είναι πλούσια πηγή υδατανθράκων, φυσικών πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, για αυτό & κατατάσσονται στην κατηγορία των υπερτροφών.
Αναλυτικότερα διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μειώνουν τη χοληστερίνη, ενισχύουν τον μεταβολισμό, αυξάνουν την ενέργεια, αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεϊνών, μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, έχουν λίγες θερμίδες (ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές έχει μόνο 230 θερμίδες), είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών Α, C, του συμπλέγματος Β (B6/B12), οι οποίες περιλαμβάνουν φολικό οξύ, επίσης περιέχουν ασβέστιο, μαγνήσιο.
Στη συνταγή που ακολουθεί θα βρείτε έναν απλό κλασικό γευστικό τρόπο για να απολαύσετε τις φακές σας.
Μερίδες : Για 4-5 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 10΄, Μαγείρεμα 30΄- 40΄ περίπου.
Βαθμός Δυσκολίας : ✿✿✿✿✿
֍ Υλικά που θα χρειαστούμε ֍
- 500γρ. φακές
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
- 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα 4.
- ½ φ.τ ελαιόλαδο
- 2 κ.σ κοφτές πελτέ ή 1 ντομάτα ξυσμένη στον τρίφτη.
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κλωναράκι ρίγανη.
- Αλάτι, πιπέρι.
- Ξίδι.
֍ Τρόπος παρασκευής ֍
- Καθαρίζετε τις φακές από τυχόν πετραδάκια ή σκουπίδια, τις βάζετε σε ένα σουρωτήρι και τις ξεπλένετε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό, τις στραγγίζετε.
- Ρίχνετε τις φακές σε μία μεγάλη κατσαρόλα, την γεμίζετε με νερό (όσο νερό χρειάζεται για να τις καλύψει) και τις βράζετε για 5΄ - 8΄, μετά τις στραγγίζετε (πετάτε το νερό από το πρώτο βράσιμο).
- Τις ξαναβάζετε στην κατσαρόλα μαζί με φρέσκο νερό (υπολογίστε το νερό να τις καλύπτει και να είναι 2-3 δάκτυλα ποιο πάνω).
- Προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πελτέ ή τη ντομάτα και τα φύλλα δάφνης. Σιγοβράστε για περίπου μισή ώρα να μαλακώσουν.
- Προσθέτετε το λάδι, το αλάτι, πιπέρι, λίγο ξίδι, το κλωναράκι ρίγανης και συνεχίστε να τις βράζετε για άλλα 10΄περίπου (μέχρι να βράσουν καλά).
- Τις σερβίρετε σε πιάτα ζεστές, προσθέτοντας λίγο ξίδι σε όποιον το επιθυμεί.
֍ Για το σερβίρισμα ֍
- Τις σερβίρετε ζεστές προσθέτοντας σε όποιον το επιθυμεί λίγο ξίδι & φρέσκο λάδι.
- Τις φακές μπορούμε να τις συνοδεύσουμε με τραγανό ψωμί, ελιές ή χοντροκομμένο ξερό κρεμμύδι.
֍ Σημείωση ֍
- Ο αναφερόμενος χρόνος μαγειρέματος είναι σχετικός, υπάρχουν φακές που βράζουν στα 30΄ και άλλες που μπορεί να φτάσουν και τα 60΄με 70΄. Καλό είναι να ελέγχουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα μετά το πρώτα 30΄ μαγειρέματος ώστε από την μία να μην είναι ωμές και από την άλλη να μην μας παραβράσουν.
Καλή επιτυχία ! ! !
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου