Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

Μαρμελάδα Φράουλα

 

Η αγαπημένη μαρμελάδα μικρών και μεγάλων, μοσχοβολά το σπίτι με το άρωμά της κατά την παρασκευή και περιμένεις με μεγάλη ανυπομονησία να κρυώσει για να την δοκιμάσεις. Η κατάλληλη εποχή για τις φράουλες είναι η άνοιξη, αν όμως βρείτε καλές και εκτός εποχής μην τις αφήσετε.

Η συνταγή που ακολουθεί είναι πολύ απλή και εύκολη με μικρή αναμονή ελάχιστη ταλαιπωρία και τέλειο αποτέλεσμα. 

Για καλύτερη ποιότητα και τέλειο αποτέλεσμα προτιμήστε φράουλες σφικτές και γινωμένες, όχι άγουρες και μαλακές.

𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞

Μερίδες : Για 1 μεγάλο βάζο (1.500γρ.)
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 15΄, Αναμονή 3 με 4 ώρες, Μαγείρεμα 30΄ περίπου.
Βαθμός Δυσκολίας :
✿✿✿

 

֍ Υλικά που θα χρειαστούμε ֍

  • 1.200 γρ. Φράουλες
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1/2 Χυμός λεμονιού.
  • 1 Κάψουλα βανίλιας (προαιρετικά)

 
֍ Εργαλεία | Σκεύη  ֍

  • 1 Μεγάλο μπολ
  • 1 Μεγάλο σουρωτήρι 
  • 1 Μεγάλη κατσαρόλα
  • 1 Ξύλινη κουτάλα
  • Μπλέντερ προαιρετικά ή ένα πιρούνι.


֍ Τρόπος παρασκευής ֍

  • Πλένουμε σχολαστικά τις φράουλες μία μία (με το κοτσάνι τους) & τις αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν.
  •  Αφαιρούμε τα κοτσάνια τους, τις κόβουμε στα δύο ή στα τέσσερα (ανάλογα το μέγεθός τους) και τις βάζουμε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.

  • Με την βοήθεια ενός πιρουνιού (για να μην χρησιμοποιήσουμε τα χέρια μας) πιέζουμε και τις λιώνουμε ελαφρά.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ελαφρά για να πάει παντού. (Σε αυτό το σημείο θα παρατηρήσετε ότι επειδή οι φράουλες είναι στεγνές & δεν υπάρχουν άλλα υγρά, το μείγμα μας είναι και αυτό πολύ στεγνό και λίγο δύσκολο στο ανακάτεμα, αυτό μην σας απασχολεί και μη σας τρομάζει).


  • Σκεπάζουμε το μπολ με το καπάκι του ή με μία μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 3 με 4 ώρες. Ανακατεύουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα. (Θα παρατηρήσουμε ότι όσο περνά η ώρα δημιουργείτε ένα πολτός, οι φράουλες βγάζουν τα υγρά τους και αυτά λιώνουν την ζάχαρη που έχουμε βάλει).

  • Ρίχνουμε το μείγμα μας σε μία μεγάλη κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ξαφρίζουμε αν δούμε ότι χρειάζεται. Ανακατεύουμε τακτικά με μία ξύλινη κουτάλα για να μη μας πιάσει και καεί η ζάχαρη.

  • Στα 20΄ από τότε που ξεκίνησε το βράσιμο ρίχνουμε μέσα στη κατσαρόλα και το χυμό λεμονιού, βράζουμε για άλλα 5΄με 10΄ και η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη. 
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και βάζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα. Γεμίζουμε με την καυτή μαρμελάδα τα βάζα μέχρι πάνω το χείλος, τα κλείνουμε με το καπάκι και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.
  • Αποθηκεύουμε τα βάζα με τη μαρμελάδα σε ντουλάπι (να μη τα κτυπάει ο ήλιος) και όταν τα ανοίξουμε τα συντηρούμε στο ψυγείο.

֍ Σημείωση ֍

  • Το πόσο λεία θέλουμε να είναι η μαρμελάδα μας ή να καταλαβαίνουμε το φρούτο που περιέχει είναι καθαρά υποκειμενικό, αν θέλουμε να είναι τελείως λεία πριν το βρασμό περνάμε τις φράουλες από ένα μπλέντερ, εμένα προσωπικά μου αρέσει  να καταλαβαίνω τα κομμάτια φράουλας στη μαρμελάδα για αυτό με τη βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ λιώνω - διαλύω μερικές (όχι όλες) φράουλες.
  • Αν θέλετε να καταλαβαίνετε έντονα τα κομμάτια λιώστε τις φράουλες με τα χέρια σας, θα είναι ακανόνιστα τα κομμάτια αλά αισθητά.
  • Για μία τέλεια & πετυχημένη μαρμελάδα να επιλέγετε πάντα φράουλες κατακόκκινες, ώριμες και σφιχτές, φράουλες που είναι χτυπημένες & λιωμένες αλλοιώνουν την μαρμελάδα σας.
  • Πλένουμε πάντα σχολαστικά τις φράουλες μας με τρεχούμενο νερό, ποτέ δεν τις μουλιάζουμε σε μπολ με νερό, ποτέ δεν τις πλένουμε χωρίς το κοτσάνι τους γιατί θα τραβήξουν νερό και θα μας χαλάσουν την μαρμελάδα μας.
  • Κατά τον βρασμό προσέχουμε μη μας φουσκώσει το σιρόπι και ξεχειλίσει από την κατσαρόλα μας.

Καλή επιτυχία ! ! !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου