Ένα από τα αγαπημένα μου γλυκά είναι το Σάμαλι, είναι ένα απλό αλλά γευστικό γλυκό με βαθιά ιστορία, κατάγεται από τη Δαμασκό και έχει γλυκάνει πλήθος κόσμου.
Υπάρχουν πολλές συνταγές με πολλές τροποποιήσεις πάνω στα υλικά, πιστεύω αυτή που σας περιγράφω ποιο κάτω να σας αρέσει και να γίνει η αγαπημένη σας.
𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞
Μερίδες : Για ένα ταψί 25εκ.x 30 εκ.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 10΄, Αναμονή 2 ώρες, Ψήσιμο 40΄ περίπου.
Βαθμός Δυσκολίας : ✿✿✿✿✿
Υλικά
Για το σάμαλι
- 450 γρ. Σιμιγδάλι χονδρό
- 400 γρ. Γιαούρτι (2 κεσεδάκια Όλυμπος 2%)
- 300 γρ. Ζάχαρη
- 1 κ.γ. Μαγειρική σόδα
- 1 κ.γ. Μαστίχα Χίου σε σκόνη
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- Λίγο λιωμένο βούτυρο.
- λίγα αμύγδαλα (Λευκά χωρίς φλούδα για γαρνίρισμα)
Για το σιρόπι
- 500 γρ. Ζάχαρη
- 400 ml Νερό
- Χυμό και λίγο ξύσμα από ένα λεμόνι
- 2 κ.γ. Ροδόνερο
Οδηγίες Παρασκευής
Για το σιρόπι
- Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό και ξύσμα λεμονιού και το ροδόνερο, βράζουμε για μερικά λεπτά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να δέσει.
- Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει (πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου όταν το ρίξουμε πάνω στο ψημένο Σάμαλι).
Για το σάμαλι
- Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι και τη μαγειρική σόδα, ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά και αφήνουμε στην άκρη (Η σόδα θα αφρατέψει το γιαούρτι)
- Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τη σκόνη μαστίχας, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Ρίχνουμε το μείγμα του γιαουρτιού στο μείγμα του σιμιγδαλιού και ανακατεύουμε με σύρμα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και το μείγμα να γίνει λείο.
- Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 25εκ. x 30εκ.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ισιώνουμε την επιφάνειά του με μία υγρή μαγειρική σπάτουλα, καθώς το μείγμα είναι αρκετά σφιχτό.
- Το καλύπτουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 ώρες.
- Με ένα μαχαίρι χαράζουμε το σάμαλι σε μικρά κομμάτια και τα γαρνίρουμε με το αμύγδαλο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο βάζοντας το ταψί μας στην δεύτερη θέση από κάτω προς τα πάνω, στους 180C για 40 λεπτά (ο χρόνος των 40΄ είναι ενδεικτικός και μπορεί να διαφέρει από φούρνο σε φούρνο), μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί καλά.
- Βγάζουμε το ψημένο Σάμαλι από το φούρνο, αλείφουμε την επιφάνειά του με λίγο λιωμένο βούτυρο και στην συνέχεια με μία κουτάλα της σούπας ρίχνουμε σιγά σιγά το κρύο σιρόπι στο καυτό Σάμαλι αφήνοντας να απορροφήσει κάθε κουταλιά πριν ρίξουμε την επόμενη.
- Το αφήνουμε να κρυώσει πριν το σερβίρουμε (Ιδανικό είναι να το αφήσετε σκεπασμένο με μία πετσέτα όλο το βράδυ και να το γευτείτε την επόμενη μέρα, έτσι όλα τα αρώματα της μαστίχας και του ροδόνερου να δέσουν μεταξύ τους)
Καλή σας όρεξη.......
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου