Το ριζότο ή ρυζότο (Risotto), είναι φαγητό με ρύζι από τη βόρεια Ιταλία, που μαγειρεύεται σε ζωμό μέχρι αποκτήσει κρεμώδη υφή . Πολλοί τύποι ριζότο περιέχουν βούτυρο, κρασί και κρεμμύδι. Είναι από τους πιο κοινούς τρόπους μαγειρέματος του ρυζιού στην Ιταλία.
Οι κυριότερες ποικιλίες που χρησιμοποιούνται στην Ιταλία, είναι οι Arborio, Baldo, Carnaroli, Maratelli, Padano, Roma και Vialone Nano. Οι ποικιλίες Carnaroli, Maratelli (ιστορικές Ιταλικές ποικιλίες) και η Vialone Nano, θεωρούνται ότι είναι οι καλύτερες (και οι πιο ακριβές) ποικιλίες.
𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞
Μερίδες : Για 2 άτομα
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 10΄, Μαγείρεμα 25΄ περίπου.
Βαθμός Δυσκολίας : ✿✿✿✿✿
֍ Υλικά που θα χρειαστούμε ֍
- 200γρ. ρύζι Arborio
- 1 Μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 λίτρο ζωμός λαχανικών
- 50 γρ. βούτυρο ανάλατο
- 3 - 4 κ.σ παρμεζάνα τριμμένη
- Αλάτι & Πιπέρι κατά βούληση.
֍ Οδηγίες Παρασκευής ֍
- Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε λίγο βούτυρο (τα 2/3) και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι.
- Κατεβάζουμε τη φωτιά στο μισό και προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει και προσθέτουμε λίγο από το ζωμό μέχρι να καλυφθούν τα υλικά. Προσθέτουμε αλάτι* και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε τακτικά μέχρι το ρύζι να απορροφήσει το ζωμό. Μόλις απορροφηθούν τα υγρά, προσθέτουμε ξανά τόσο ζωμό όσο να καλύψει τα υλικά.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να φουσκώσει το ρύζι, για περίπου 20΄.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά & προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και ανακατεύουμε για να πάει παντού.
- Ρίχνουμε την παρμεζάνα και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε αμέσως ζεστό.
֍ Σημείωση ֍
- * Προσοχή στο αλάτι μην σας βγει το ριζότο αλμυρό, ο έτοιμος ζωμός και η παρμεζάνα περιέχουν αρκετό.
Καλή σας όρεξη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου