Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Ριζότο με γαρίδες


Ριζότο με θαλασσινά, μία μοναδική συνταγή με ιδιαίτερη γεύση, ο συνδυασμός των θαλασσινών με τα λαχανικά δίνουν μία εντυπωσιακή γεύση που σίγουρα θα εντυπωσιάσει τους λάτρεις του ριζότο.

𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 
 
 
Μερίδες : Για 4 - 5 άτομα
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 10΄, Μαγείρεμα περίπου 25΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✿✿



Υλικά

  • 1½ φ.τσαγιού ρύζι Arborio
  • 1 Μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή δύο μικρά
  • 1 συσκευασία γαρίδες χωρίς κέλυφος.
  • 100 γρ. βούτυρο ανάλατο Lurpak (60 γρ. για το σοτάρισμα στην αρχή & 40 γρ. στο τέλος για το δέσιμο)
  • 1500 ml Ζεστό ζωμό λαχανικών με κύβους Knorr
  • 1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
  • 2 - 3 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε λεπτές φέτες.
  • 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε λεπτές φέτες
  • 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε λεπτές φέτες
  • Αλάτι μία πρέζα (προσοχή λόγο του ζωμού μην σας βγει αλμυρό)
  • Πιπέρι

Οδηγίες παρασκευής

  • Ετοιμάζουμε τον ζωμό λαχανικών. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα 1½ λίτρο νερό και διαλύουμε μέσα δύο συσκευασίες ζωμό λαχανικών Knorr "σπιτικός".
  • Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά στο ελάχιστο για να έχουμε ζεστό ζωμό έτοιμο προς χρήση.


  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι
  • Κόβουμε σε ροδέλες τις πιπεριές και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.


  • Σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι, λιώνουμε 60γρ. βούτυρο σε μέτρια φωτιά.


  • Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για λίγα λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο.


  • Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 2΄- 3΄ ώσπου να δέσει καλά με το βούτυρο και το κρεμμύδι (*Από τη στιγμή που ρίξετε μέσα στο τηγάνι το ρύζι αρχίστε να μετράτε ένα 20λεπτο μέχρι τη στιγμή που θα ολοκληρώσετε το μαγείρεμα).


  • Με την βοήθεια μία κουτάλας ρίχνουμε μέσα στο ρύζι μία κουταλιά από τον ζεστό ζωμό.


  • Μόλις απορροφηθεί ο ζωμός από το ρύζι συμπληρώνουμε δεύτερη κουταλιά με ζωμό και ρίχνουμε μέσα τις κομμένες πιπεριές και το φρέσκο κρεμμυδάκι.


  • Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί σε μέτρια φωτιά 1΄- 2΄ ανακατεύοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Μόλις εξατμιστεί το κρασί ρίχνουμε πάλι μία κουταλιά από τον ζωμό, ανακατεύουμε ελαφρά και μόλις απορροφηθεί ο ζωμός από το ρύζι επαναλαμβάνουμε πάλι την διαδικασία.
  • Όταν φτάσετε στα 14΄ με 15΄λεπτά μαγειρέματος, ρίχνετε μέσα στο τηγάνι και τις γαρίδες και ανακατεύουμε ελαφρά για να μην τις διαλύσουμε.


  • Στη συνέχεια ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Μετά από 20΄ περίπου από τη στιγμή που προσθέτουμε το ρύζι, το ριζότο μας είναι έτοιμο.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα 40 γρ. βούτυρο, ανακατεύουμε ελαφρά να λιώσει το βούτυρο και σερβίρουμε.
  • Το αφήνουμε για 2΄ να ξεκουραστεί και το σερβίρουμε άμεσα (το τρώμε πάντα ζεστό και δεν το ξαναζεσταίνουμε ποτέ)

Σημείωση / Extra tip

  • Διαβάστε το χρόνο μαγειρέματος που αναφέρετε στη συσκευασία του ρυζιού, το Arborio θέλει 20΄ περίπου.
  • Στα ριζότο με θαλασσινά δεν προσθέτουμε στο τέλος παρμεζάνα γιατί η έντονη γεύση της θα καλύψει τη γεύση των θαλασσινών.



Καλή επιτυχία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου