Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

Σαλάτα Φατούς


Φατούς, μία μοναδική αρωματική & δροσερή σαλάτα ανατολίτικης προέλευσης που πρέπει σίγουρα να δοκιμάσετε. Οι ξεροψημένες αραβικές πίτες, ο δυόσμος και το σουμάκ είναι τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν αυτή τη σαλάτα. Είναι εύκολη, γρήγορη και θα σας εντυπωσιάσει με την γεύση της.
 
Πρώτη φορά την δοκίμασα σε ένα μαγαζί με ανατολίτικη κουζίνα & από τότε έγινε η σταθερή επιλογή της οικογένειας σε κάθε μας τραπέζι. Η Φατούς μοιάζει λίγο με την χωριάτικη σαλάτα αλλά δεν περιλαμβάνει φέτα, σε μία μόνο εκδοχή τη δοκίμασα με μπαστουνάκια από χαλούμι. Υπάρχουν πολλές & διάφορες εκδοχές, με μαρούλι, με σπανάκι κλπ,  σήμερα θα σας περιγράψω την βασική & και από κει και πέρα μπορείτε να κάνετε όποια άλλη παραλλαγή σας αρέσει.

𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞

Μερίδες : Για 4-5 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 15΄- 20΄,  Ψήσιμο 5΄περίπου.
Βαθμός Δυσκολίας :
✿✿✿

֍ Υλικά που θα χρειαστούμε ֍

  • 2 μέτριες αραβικές πίτες
  • 2 - 3 μεγάλες Ντομάτες χωρίς σπόρους.
  • 1 Μεγάλο Αγγούρι ή δύο μικρά με τη φλούδα (πλυμένο πολύ καλά).
  • 1 Κόκκινη Πιπεριά
  • 1 Πράσινη Πιπεριά
  • Χυμό από ένα Λεμόνι.
  • 1 Φλιτζάνι Μαϊντανό Ψιλοκομμένο.
  • 1 Φλιτζάνι Δυόσμο Ψιλοκομμένο.
  • 1 Μεγάλο Κρεμμύδι.
  • 1 κ.σ. Σουμάκ
  • 4 κ.σ. Ελαιόλαδο
  • Λάδι για το τηγάνισμα της Αραβικής πίτας.
  • Αλάτι


֍ Τρόπος παρασκευής ֍

  • Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες σε κυβάκια, τις ξεσποριάζουμε & τις βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Πλένουμε καλά το αγγούρι, στη συνέχεια το κόβουμε (με τη φλούδα του) κατά μήκος στα τέσσερα και μετά κάθετα σε μικρά κομματάκια.
  • Αφαιρούμε τους σπόρους από τις πιπεριές και τις κόβουμε σε μικρές στενές λουρίδες.
  • Κάνουμε το ίδιο με το κρεμμύδι. 
  • Ψιλοκόβουμε το δυόσμο και τον μαϊντανό.
  • Ρίχνουμε μέσα σε μία σαλατιέρα όλα τα παραπάνω υλικά, περιχύνουμε το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο, αλατίζουμε.
  • Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια και τα τηγανίζουμε στο λάδι μέχρι να γίνουν τραγανά, τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το περίσσιο λάδι.
  • Τα σπάτε με το χέρι σε μικρότερα κομμάτια & τα βάζουμε πάνω στη σαλάτα, πασπαλίζουμε με το σουμάκ και σερβίρουμε.

 
֍ Συμβουλές ֍
  • Τις πίτες μπορείτε να τις ψήσετε σε μία τοστιέρα ή στο φούρνο τις κουζίνας αντί να τις τηγανίσετε.
  • Όλα τα υλικά (αγγούρι, κρεμμύδι, πιπεριά, μαϊντανό & δυόσμο) τα κόβουμε σε πολύ λεπτές λουρίδες.
  • Τα υγρά (λεμόνι, λάδι) μπαίνουν πριν το σερβίρισμα για να μη μαλακώσουν οι πίτες.

Καλή σας απόλαυση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου