Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια & κάπαρη


Η φάβα είναι ένα από τα κλασικά αγαπημένα πιάτα στην Ελληνική κουζίνα, την απολαμβάνουμε σαν συνοδευτικό ή κυρίως πιάτο στο τραπέζι μας συνοδευόμενη από ξερό ωμό κρεμμύδι και κάπαρη. Στη συνταγή που ακολουθεί θα τη δοκιμάσετε με καραμελωμένο κρεμμύδι & τηγανιτή κάπαρη, μία μοναδική διασκευή η οποία θα απογειώνει το πιάτο σας.
 
𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞

Μερίδες : Για 3 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 5΄, Μαγείρεμα 60΄ περίπου.
Βαθμός Δυσκολίας : ✿✿✿


֍ Υλικά που θα χρειαστούμε ֍
Για τη Φάβα

  • 330 γρ. Φάβα
  • 500 γρ. Ζωμός λαχανικών
  • 350 γρ. Νερό
  • 150 γρ. λάδι
  • Ένα μεγάλο ξερό κρεμμύδι ή δύο μεσαία κομμένο σε φέτες.
  • Αλάτι
 
Για τη τηγανητή κάπαρη
  • 2 κ.σ Κάπαρη ξαρμυρισμένη
  • Λίγο λάδι για το τηγάνισμα

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
  • 3 - 4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες.
  • Λίγο λάδι για το τηγάνισμα.
  • Λίγο αλάτι.
  • 1 κοφτή κ.σ. μαύρη ζάχαρη.
  • 1 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο.

֍ Σκευή που θα χρειαστούμε ֍
  • Μία μεγάλη κατσαρόλα για την φάβα
  • Μία ξύλινη κουτάλα
  • Μία μικρή κατσαρόλα για το τηγάνισμα της κάπαρης
  • Ένα τηγάνι για το καραμέλωμα των κρεμμυδιών.

֍ Τρόπος παρασκευής ֍
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

  • Προθερμαίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε μέσα λίγο λάδι, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια & τα ψήνουμε ανακατεύοντας τακτικά για να μην μας καούν.
  • Μόλις το κρεμμύδι μας πάρει λίγο χρώμα (θα δούμε ότι έχει πέσει και ο αρχικός του όγκος επειδή χάνει την εσωτερική του υγρασία) χαμηλώνουμε την θερμοκρασία.
  • Ρίχνουμε μέσα μία κοφτή κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη και μία κουταλιά της σούπας ξύδι βαλσάμικο.
  • Ανακατεύουμε τακτικά μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
  • Κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη. 

Για τη φάβα
  • Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε ένα κύβο λαχανικών σε 500 γρ νερό.
  • Ξεπλένουμε καλά την φάβα και την στραγγίζουμε.
  • Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, βάζουμε μέσα λίγο λάδι & προσθέτουμε το κρεμμύδι, λίγο αλάτι & ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει καλά.
  • Προσθέτουμε τη φάβα, τον ζωμό και το νερό, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας τακτικά για να μη μας κολλήσει.
  • Βράζουμε για 45΄περίπου.
  • Δεν απομακρυνόμαστε & ελέγχουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα ανακατεύοντας μη στεγνώσει και μας καεί. Αν χρειστεί προσθέτουμε ζωμό ή νερό.
  • Όταν είναι έτοιμη θα έχουν λιώσει τα κρεμμύδια & πρέπει να είναι σας ρευστός χυλός, αποσύρουμε από την φωτιά & την αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
  • Με την βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε τη φάβα μέσα στη κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε λίγο λάδι, δοκιμάζουμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε αλάτι & σερβίρουμε.

Για την τηγανιτή κάπαρη

  • Ζεσταίνουμε ένα κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
  • Τηγανίζουμε την κάπαρη μέχρι να σταματήσει να αφρίζει (δείγμα ότι έχει αποβάλει όλη την υγρασία).
  • Την αποσύρουμε με την βοήθεια ενός κουταλιού της σούπας και την βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το επιπλέον λάδι.

Για το σερβίρισμα
  • Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε τη φάβα, στο κέντρο τοποθετούμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια, γαρνίρουμε με την τηγανισμένη κάπαρη & λίγο λάδι.
 

 
 Καλή σας όρεξη & καλή επιτυχία. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου