𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞
Μερίδες : Για ένα ταψί .
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 15΄ - 20΄ περίπου, Ψήσιμο 45΄ περίπου.
Βαθμός Δυσκολίας : ✿✿✿✿✿
Στις 27 Αυγούστου που τιμάται ο Άγιος Φανούριος, συνηθίζεται πιστοί να φτιάχνουν φανουρόπιτες, τις οποίες μοιράζουν στη γειτονιά σε γνωστούς και φίλους αφού ευλογηθούν πρώτα στην εκκλησία. Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να βρούμε κάτι που χάσαμε. Τη δύναμη που αποδίδεται στην πίτα έρχονται να ενισχύσουν και τα υλικά της, τα οποία είναι πάντοτε 7 ή 9, καθώς οι συγκεκριμένοι αριθμοί συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας, αλλά και τα τάγματα των αγγέλων. Αν λοιπόν θέλετε να σας φανερώσει ο Άγιος Φανούριος ό,τι σημαντικό αναζητάτε φτιάξτε μια φανουρόπιτα, ευλογήστε την στην εκκλησία και αναμείνατε για τα αποτελέσματα!
Στη συνταγή που ακολουθεί θα βρείτε μία απλή και γρήγορη Φανουρόπιτα με 9 υλικά, δεν περιέχει αυγά και τα βασικά υλικά της είναι το λάδι, το αλεύρι και ο χυμός πορτοκαλιού.
֍ Υλικά που θα χρειαστείτε ֍
- 240 γρ. Σπορέλαιο.
- 450 γρ. Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
- 240 γρ. Ζάχαρη.
- 300 γρ. Φυσικό χυμό πορτοκάλι.
- 8 γρ. Σόδα σκόνη.
- 80 γρ. Καρύδι σπασμένο σε μέτρια κομμάτια.
- 115 γρ. Σταφίδα ξανθή.
- 4 γρ. Γαρίφαλο σκόνη.
- 5 γρ. Κανέλα
֍ Εργαλεία | Σκεύη ֍
- Μία Κουζινομηχανή (αν δεν έχετε, ένα μεγάλο μπολ για να ανακατεύσετε τα υλικά).
- Ζυγαριά.
- Ταψί.
- Μαρίζ.
- Κουτάλι της σούπας.
- Ένα πινέλο για το λάδωμα του ταψιού.
֍ Τρόπος παρασκευής ֍
- Σε ένα μπολ ρίξτε τον χυμό πορτοκαλιού και διαλύστε μέσα την σόδα.
- Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 160ºC - 170ºC.
- Στον κάδο της κουζινομηχανής χτυπάτε το λάδι μαζί με τη ζάχαρη (για 5΄περίπου) μέχρι να λιώσει όσο γίνεται η ζάχαρη.
- Στη συνέχεια ρίχνετε μέσα το πορτοκάλι που έχετε διαλύσει τη σόδα και χτυπάτε για άλλα 4΄- 5΄.
- Σε ένα άλλο μπολ βάλτε το αλεύρι μαζί με το γαρίφαλο, την κανέλα, το θρυμματισμένο καρύδι και τη σταφίδα. Ανακατέψτε με ένα κουτάλι όλα τα υλικά μαζί.
- Ρίξτε το μίγμα του πορτοκαλιού μέσα στο μίγμα με το αλεύρι και ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί να ομογενοποιηθούν.
- Λαδώστε ελάχιστα με ένα πινέλο το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε (δεν χρειάζεται πολύ γιατί το μείγμα σας έχει αρκετό λάδι για να μην σας κολλήσει), βάλτε μέσα το μίγμα και απλώστε το ομοιόμορφα σε όλο το ταψί.
- Βάλτε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήστε σε αντίσταση και αέρα για 45΄ περίπου στους 160ºC - 170ºC.
- Ελέγξτε αν έχει ψηθεί σωστά η πίτα σας βυθίζοντας ένα μαχαίρι μέσα σε αυτή, αν βγει στεγνό τότε είναι έτοιμη.
- Αφήστε τη φανουρόπιτα να κρυώσει, πασπαλίστε την με λίγο ζάχαρη άχνη και μετά την κόβετε.
Καλή επιτυχία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου