Η φάβα είναι ένα από τα κλασικά αγαπημένα πιάτα στην Ελληνική κουζίνα, την απολαμβάνουμε σαν συνοδευτικό ή κυρίως πιάτο στο τραπέζι μας συνοδευόμενη από ξερό ωμό κρεμμύδι και κάπαρη. Στη συνταγή που ακολουθεί θα τη δοκιμάσετε με καραμελωμένο κρεμμύδι & τηγανιτή κάπαρη, μία μοναδική διασκευή η οποία θα απογειώνει το πιάτο σας.
𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞 𝄞
Μερίδες : Για 3 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 5΄, Μαγείρεμα 60΄ περίπου.
Βαθμός Δυσκολίας : ✿✿✿✿✿
֍ Υλικά που θα χρειαστούμε ֍
Για τη Φάβα
- 330 γρ. Φάβα
- 500 γρ. Ζωμός λαχανικών
- 350 γρ. Νερό
- 150 γρ. λάδι
- Ένα μεγάλο ξερό κρεμμύδι ή δύο μεσαία κομμένο σε φέτες.
- Αλάτι
Για τη τηγανητή κάπαρη
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
֍ Σκευή που θα χρειαστούμε ֍
֍ Τρόπος παρασκευής ֍
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
- 2 κ.σ Κάπαρη ξαρμυρισμένη
- Λίγο λάδι για το τηγάνισμα
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
- 3 - 4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες.
- Λίγο λάδι για το τηγάνισμα.
- Λίγο αλάτι.
- 1 κοφτή κ.σ. μαύρη ζάχαρη.
- 1 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο.
֍ Σκευή που θα χρειαστούμε ֍
- Μία μεγάλη κατσαρόλα για την φάβα
- Μία ξύλινη κουτάλα
- Μία μικρή κατσαρόλα για το τηγάνισμα της κάπαρης
- Ένα τηγάνι για το καραμέλωμα των κρεμμυδιών.
֍ Τρόπος παρασκευής ֍
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
- Προθερμαίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε μέσα λίγο λάδι, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια & τα ψήνουμε ανακατεύοντας τακτικά για να μην μας καούν.
- Μόλις το κρεμμύδι μας πάρει λίγο χρώμα (θα δούμε ότι έχει πέσει και ο αρχικός του όγκος επειδή χάνει την εσωτερική του υγρασία) χαμηλώνουμε την θερμοκρασία.
- Ρίχνουμε μέσα μία κοφτή κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη και μία κουταλιά της σούπας ξύδι βαλσάμικο.
- Ανακατεύουμε τακτικά μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
- Κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
Για τη φάβα
Για την τηγανιτή κάπαρη
Για το σερβίρισμα
- Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε ένα κύβο λαχανικών σε 500 γρ νερό.
- Ξεπλένουμε καλά την φάβα και την στραγγίζουμε.
- Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, βάζουμε μέσα λίγο λάδι & προσθέτουμε το κρεμμύδι, λίγο αλάτι & ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει καλά.
- Προσθέτουμε τη φάβα, τον ζωμό και το νερό, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας τακτικά για να μη μας κολλήσει.
- Βράζουμε για 45΄περίπου.
- Δεν απομακρυνόμαστε & ελέγχουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα ανακατεύοντας μη στεγνώσει και μας καεί. Αν χρειστεί προσθέτουμε ζωμό ή νερό.
- Όταν είναι έτοιμη θα έχουν λιώσει τα κρεμμύδια & πρέπει να είναι σας ρευστός χυλός, αποσύρουμε από την φωτιά & την αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
- Με την βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε τη φάβα μέσα στη κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε λίγο λάδι, δοκιμάζουμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε αλάτι & σερβίρουμε.
Για την τηγανιτή κάπαρη
- Ζεσταίνουμε ένα κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
- Τηγανίζουμε την κάπαρη μέχρι να σταματήσει να αφρίζει (δείγμα ότι έχει αποβάλει όλη την υγρασία).
- Την αποσύρουμε με την βοήθεια ενός κουταλιού της σούπας και την βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το επιπλέον λάδι.
Για το σερβίρισμα
- Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε τη φάβα, στο κέντρο τοποθετούμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια, γαρνίρουμε με την τηγανισμένη κάπαρη & λίγο λάδι.
Καλή σας όρεξη & καλή επιτυχία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου